Heeft u al een profiel gemaakt voor Mijn Feriepartner? Log in op Mijn Feriepartner.
Beleef de geschiedenis in Zuidoost-Jutland
De geschiedenis is alomtegenwoordig
Verblijf in een vakantiehuis in Zuidoost-Jutland, ga terug in de tijd en duik dieper in de geschiedenis.
Waar u ook naartoe gaat, de bijzondere geschiedenis van deze streek, die een van de belangrijkste hoofdstukken in de Deense geschiedenis vormt en waarbij de ligging aan de Duitse grens altijd bepalend is geweest, is alomtegenwoordig.
Bezoek de dynamische en levende musea en maak kennis met het leven van een Viking in Ribe, stap in een oorlogsgebied uit 1864, griezel bij de verhalen van de veldchirurg en bekijk enkele van de belangrijkste monumenten uit de Deense geschiedenis.
Ga mee naar het middeleeuwse ringsteken, dat tegenwoordig veel meer weg heeft van een ruiter- en een volksfeest, en ontdek de rijke, lokale geschiedenis in de majestueuze kastelen en kasteelruïnes.
Geniet van boeiende historische avonturen voor jong en oud - u bent hier niet alleen toeschouwer, maar maakt actief deel uit van de geschiedenis.
Historisch centrum Dybbøl Banke
De kanonnen bulderen, de waarschuwingshoorn schalt en de gewonde soldaten worden vliegensvlug naar het veldhospitaal gebracht.
Beleef een van de belangrijkste veldslagen uit de Deense geschiedenis in het historisch centrum Dybbøl Banke, dat even buiten Sønderborg ligt en waar u direct wordt meegezogen in de dramatische gebeurtenissen tijdens de oorlog van 1864.
Dagelijks leven tijdens de oorlog
In het historisch centrum Dybbøl Banke komt u alles te weten over een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van Europa, die hier tot leven is gewekt en toegankelijk is gemaakt voor jong en oud.
U krijgt een goede indruk van de oorlog van 1864 als u zich plotseling tussen de Deense soldaten bevindt die tijdens het bombardement van de stelling van Dybbøl in de loopgraven bijeenkruipen.
Ga op ontdekking uit in de historisch correcte verdedigingsschans en neem een kijkje in de twee donkere kruitpakhuizen van stevig beton, giet uw eigen kogels en zoek dekking in het enorme blokhuis, dat de schuilruimte van de schans was.
Of bekijk de barakken achter het front, waar de vermoeide soldaten tussen de bloedige veldslagen door op adem kwamen.
Hier kunt u pannenkoeken bakken zoals de soldaten dat deden, een brief schrijven met pen en inkt of proberen te telegraferen in het postkantoor.
In het historisch centrum Dybbøl Banke staan u spannende, boeiende en dramatische belevenissen te wachten - deze vakantie-ervaring blijft u nog lang bij.
Koldinghus Slotruïne
Kasteel Koldinghus is halverwege de 13e eeuw gebouwd en was eeuwenlang een van de belangrijkste kastelen van Denemarken met verschillende functies: koninklijk paleis, zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de regering en grensburcht tussen het koninkrijk Denemarken en het hertogdom Sleeswijk.
In 1808 stond kasteel Koldinghus twee noodlottige dagen lang in brand, waarna het lang een ruïne is gebleven.
Tussen 1970 en 1992 is het kasteel echter ingrijpend gerestaureerd en vandaag de dag kunt u genieten van een authentiek Koldinghus dat duidelijk sporen van verschillende periodes vertoont en een fascinerend contrast vormt tussen verleden en heden.
De restauratie heeft internationaal erkenning gekregen en de indrukwekkende buitenkant is een bezienswaardigheid van grote historische en architectonische waarde.
Unieke cultuurgeschiedenis
Ook binnen kijkt u uw ogen uit.
In Koldinghus Slotruïne is namelijk een museum gevestigd dat een prachtige vaste collectie, speciale tentoonstellingen van internationale klasse en spannende culturele activiteiten voor groot en klein biedt.
Bewonder de misschien wel mooiste collectie modern Deens zilver van Denemarken, en andere belangrijke cultuurhistorische verzamelingen.
Ontdek alles over de geschiedenis van het kasteel en de restauratie, die over de hele wereld aandacht heeft gekregen, of verdiep u in de werken van Svend Hammershøi en Thorvald Bindesbøll.
Nationaal Museum Kongernes Jelling
Ga 1000 jaar terug in de tijd in het Nationaal Museum Kongernes Jelling, naar de tijd waarin de Vikingen heersten over Jelling, de Vikingkoningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand twee runenstenen oprichtten en Harald het land verenigde.
Bezoek het werelderfgoed
Vanaf het dakterras van het museum heeft u een fantastisch uitzicht over het 20 voetbalvelden grote gebied met monumenten die getuigen van het begin van het Deense koninkrijk.
U kunt hier de twee wereldberoemde runenstenen van Jelling, twee grafheuvels en de kerk van Jelling bekijken, die werden opgericht om het nageslacht te laten zien dat het land hier verenigd werd en het christendom de officiële religie van Denemarken werd.
De runenstenen en de kerk van Jelling zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In het gebied met de monumenten vindt u ook een stenengroep in de vorm van een schip en een 1,4 kilometer lange palissade, en via digitale kijkers kunt u zien hoe Jelling er meer dan 1000 jaar geleden uitzag.
Duik in het leven van de Vikingen
In het museum krijgt u een uniek en levendig kijkje in de spannende geschiedenis van Jelling en in het leven en de levenswijze van de Vikingen.
Ga op een interactieve, digitale ontdekkingsreis met verhalen over de Deense Vikingkoningen, het ontstaan van het koninkrijk en de invoering van het christendom.
Betreed de grafheuvel van Gorm de Oude, huiver bij de brute offerpraktijken van de Vikingen, beleef de wederopstanding van de zwaardvechters in het walhalla en neem een kijkje in het dagelijks leven van de Vikingen.
Sønderborg Slot
Sønderborg Slot, dat werd gebouwd in de 13e eeuw, was in de middeleeuwen een van de sterkste vestingen van Denemarken met een ringmuur, hoektorens en diverse ommuurde gebouwen.
Nadat hij van de troon was gestoten, zat koning Christian II in de jaren 1532-1549 gevangen in deze grote burcht.
Van middeleeuwse burcht tot renaissancekasteel en kazerne
In de jaren 50 van de 16e eeuw werd de burcht omgebouwd tot een kasteel in renaissancestijl, met vier vleugels, torens en versierde gevels. In deze periode werd ook de kasteelkerk gebouwd,
die ‘de kapel van koningin Dorothea’ heet, omdat zij verantwoordelijk was voor de inrichting en decoratie. Dit is een van de weinige overgebleven vorstenkerken uit de reformatie in Europa, met het oudste interieur in renaissancestijl van Denemarken.
Na een aantal oorlogen raakte het kasteel in verval, totdat het werd verbouwd in barokstijl, waarna het als Deense kazerne en vervolgens als kazerne voor de Pruisische infanterie fungeerde. Uiteindelijk werd het verkocht aan de Deense staat en ingrijpend gerestaureerd.
Het huidige Sønderborg Slot
Als u vandaag de dag het idyllisch gelegen Sønderborg Slot bezoekt, wordt u meegenomen op een interessante reis door de geschiedenis en cultuur van Zuid-Jutland.
In Sønderborg Slot is namelijk Museum Sønderjylland gevestigd, waarin de geschiedenis van Zuid-Jutland vanaf de middeleeuwen tot nu centraal staat, en dan vooral de ontmoeting tussen twee landen met elk hun eigen taal en cultuur in het grensgebied van Denemarken en Duitsland.
U kunt ook de prachtige verzameling kunst, met name oude Zuid-Jutse kunst, bewonderen en u kunt een kijkje nemen in de imposante ridderzaal.
Ribe VikingeCenter
1300 jaar geleden heersten de oude Denen, de Vikingen, over Ripa, een bedrijvige en levendige Vikinggemeenschap. Deze heerschappij duurde tot het jaar 980.
In Ripa leefden, woonden en werkten arm en rijk naast elkaar en in het Ribe VikingeCenter maakt u een enerverende reis terug in de tijd naar het dagelijks leven van de Vikingen.
Het Ribe VikingeCenter is een historisch belevenispark met authentieke reconstructies van het oude Ripa, en tijdens uw wandeling door deze schitterende Vikingwereld kunt u zomaar de smid, een krijger, de valkenier, de munter van de koning, een slaaf of een huisvrouw ontmoeten.
Geef uw zintuigen de kost
Geef al uw zintuigen de kost in het Ribe VikingeCenter en neem het dagelijks leven van de Vikingen volledig in u op.
Bezoek de grote boerderij Storgården uit 980, zie hoe een boerderij in de Vikingtijd werkte en begroet alle dieren. U ontmoet ook de Vikingen van de boerderij, die druk bezig zijn met hout hakken, weven, dieren voeren en akkers bewerken.
En binnen bij het vuur kunt u de geuren van de Vikingtijd opsnuiven - gedroogde tuinkruiden, worstjes aan het spit, vochtige wollen kleden en rook.
Het is ook leuk om een wandeling over de drukke markt uit 710 te maken,
de geuren van exotische specerijen, braadvet en honing op te snuiven en naar het rumoer van straatartiesten, broodjesverkopers en vissersvrouwen te luisteren, terwijl de kooplustige handelsreizigers gretig allerlei goederen inslaan.
Het gereconstrueerde Vikingschip Gisla biedt ook een authentiek kijkje in het dagelijks leven van de Vikingen en verder komt u overal IJslandse paarden tegen die iedereen, jong en oud, vervoeren.
Ervaar aan den lijve
Dankzij het grote aanbod aan activiteiten die u zelf kunt uitproberen, kunt u ook voor één dag een Viking worden.
Doe mee aan de gevechtstraining van het opperhoofd, waar u kunt leren vechten als een moedige Viking met een speer, zwaard en schild.
Of bezoek een van de vele ambachtslieden van de Vikingen en leer meer over hun gereedschap en technieken. Met een beetje geluk mag u bijvoorbeeld een handje helpen bij het maken van sieraden.
U kunt ook uw eigen meel malen, brood bakken, de dieren van Storgården voeren, een mes maken, boogschieten en Vikingspelletjes leren.
Vikingmarkt
Ieder jaar is het Vikingcentrum van eind april tot begin mei het toneel van de internationale Vikingmarkt, een markt met een onvergelijkbare sfeer.
Het ruikt er naar rook, eten en paarden en u hoort er voornamelijk brullende Vikingen, hinnikende paarden en vreemde talen.
De jaarlijkse Vikingmarkt wordt druk bezocht door Vikingen, lokale bewoners en toeristen, die hun slag slaan bij de kraampjes, naar de demonstraties met IJslandse paarden kijken en op de eerste rij staan bij de shows van de woeste krijgers.
Zuid-Jutse ringsteekfeesten
De oorsprong van het ringsteken ligt in de middeleeuwen, toen de ridders te paard tegen elkaar streden.
De tegenstander werd uiteindelijk vervangen door een ring, en deze riddertoernooien vormen een traditie die vooral in Zuid-Jutland voortleeft.
In Zuidoost-Jutland organiseert iedere zichzelf respecterende stad elke zomer een ringsteekfeest en vooral in de grotere steden hebben ze het karakter van volksfeesten, die meerdere dagen duren.
Op het programma staan indrukwekkende ridderduels, een grootschalige optocht, muziek, een kermis, ringsteekworstjes en een biertent, en de hele stad loopt uit voor dit feest.
Het grootste ringsteekfeest van Scandinavië
In het tweede weekend van juli vindt in Sønderborg het grootste ringsteekfeest van Scandinavië plaats, dat vier dagen duurt.
Op vrijdag en zondag kunt u de grote, kleurrijke optocht bijwonen - zowel voor als na de ringsteekduels van die dag - die vertrekt vanaf het Sønderborg Slot.
Uw zintuigen krijgen enorm veel indrukken te verwerken, van het geluid van nationale en internationale marsorkesten en het geklepper van de paardenhoeven op de kinderkopjes tot de alomtegenwoordige paardengeur en de aanblik van muziekwagens, prachtige paarden en ongeveer 500 ruiters.
De optocht slingert zich door de straatjes van de stad en eindigt bij de ringsteekarena, waar de prestigieuze strijd om de titel van ringsteekkoning of -koningin zich afspeelt.
Festiviteiten voor iedereen
Het ringsteekfeest van Sønderborg is niet alleen voor mensen die geïnteresseerd zijn in paarden of geschiedenis.
In de loop van de vier festivaldagen - vrijdag, zaterdag, zondag en maandag - kan jong en oud aan diverse festiviteiten deelnemen; het ringsteken op de fiets voor kinderen, de koffietafel voor senioren en de herenlunch op maandag met zo’n 1400 deelnemende heren zijn bijvoorbeeld echte publiekstrekkers.
Verder kunt u zich vermaken in de draaimolens op het plein, uw honger stillen met een befaamd ringsteekworstje en ’s avonds feestvieren in de bier- en danstent.
Ringsteekfeest Aabenraa
Ook Aabenraa kan trots zijn, want hier vindt een van de grootste ringsteekfeesten van Zuidoost-Jutland plaats, dat maar liefst vijf dagen duurt.
U kunt hier niet alleen uw ogen uitkijken bij het spectaculaire ringsteken en alle verschillende paarden, maar ook uw slag slaan op de vlooienmarkt.